petcuPerceput la nivel naţional ca un partid foarte apropriat de PSD, ALDE îşi asumă în teritoriu o poziţie independentă faţă de partidul condus de Liviu Dragnea. Mai mult, la Giurgiu, Alianţa Liberalilor şi Democraţilor, a declanşat, prin copreşedintele organizaţiei judeţene, Toma Petcu, un atac devastator la adresa candidatului PSD, actualul primar în funcţie, Nicolae Barbu. După ce a apreciat că în aceste trei săptămâni de campanie ALDE Giurgiu şi candidatul formaţiunii, Alexandru Vladu, sunt pe un trend bun şi foarte bun, Toma Petcu a făcut un adevărat rechizitoriu la adresa primarului Nicolae Barbu, candidat PSD pentru un nou mandat. Cu o precizie, aproape chirurgicală, Petcu a subliniat că în patru ani de mandat, primarul Barbu nu are nici o realizare majoră.

„Nu înţeleg nervozitatea domnului primar Barbu, de ce este foarte agitat, după ce considera, ca şi alţi primari, că va câştiga lejer aceste alegeri cu peste 50 la sută….Acum insistă să-l lanseze, relanseze, domnul Ponta, crezând că cineva ar putea să creadă că este vorba despre aceeaşi competenţă. Domnul Barbu a beneficiat un an şi jumătate de Guvernarea Ponta, un an şi jumătate în care foarte multe localităţi din judeţ au primit foarte mulţi bani, iar oraşul nostru nu a primit bani pentru dezvoltare.”, a declarat Toma Petcu.

Mai mult, liderul ALDE, îl acuză pe actualul primar că, într-o înţelegere absolut de neînţeles, cu liderul PSD Giurgiu, Niculae Bădălău, nici măcar nu a solicitat Guvernului Ponta bani pentru municipiul Giurgiu.

„Domnul primar Barbu a beneficiat, mai bine de un an şi jumătate de Guvernarea Ponta, iar când l-am întrebat de ce nu a beneficiat şi municipiul Giurgiu de alocări bugetare, când în anul 2015 aproximativ 300 de miliarde de lei din programele PNDR au rămas necheltuite  mi-a răspuns că – <<Pentru că aşa m-am înţeles cu domnul Bădălău, ca toate aceste sume să se ducă la judeţ>>”,   a precizat Petcu.

În aceeaşi notă critică, copreşedintele ALDE îl acuză pe primarul Barbu că la finalul mandatului acesta lasă un oraş care timp de patru ani a stat într-un blocaj, timp în care nu a fost pus în practică nici un proiect major.

„I-am propus şi îi propun domnului Barbu să mergem împreună cu presa prin tot oraşul şi să-mi arate un mare proiect de investiţii, de dezvoltare şi pe care şi-l asumă domnia sa. Eu nu cunoscun astfel de proiect la ora actuală…Nu cred că este cazul să vorbească de modernizarea reţelei deapă şi canalizare, un proiect demarat pe vremea primarului Lucian Iliescu şi care doar a continuat, ca recepţie, în mandatul primarului Barbu. Cu aducţiunea de gaze, chiar nu are nici o legătură. Cu fabrica de la Voestalpine, chiar dacă a tăiat panglica, nu a avut nici o legătură… Echipa de fotbal…ce merit are? Eu personal, cu Lucian Iliescu, am muncit mult la acest proiect, pe care nu am dorit să ni-l asumăm public. Şi acum, încearcă tu, Nicolae Barbu, care nu ai nici un merit, să te lipeşti de imaginea acestei echipe (Astra Giurgiu n.n.) El nu are nici o realizare majoră şi încearcă să mimeze că face ceva bun în acest oraş. Nu a adus nici un proiect!…În rest, domnul Barbu face foartă multă gălăgie şi aleargă după foartă multă imagine. Nu poţi să ieşi, în sensul că nu este corect să ieşi, cu o lună înainte de alegeri să-ţi asumi ce nu este al tău.” , a mai spus Petcu.

Spre final, liderul ALDE a ţinut să precizeze că această luare de poziţie faţă de primarul şi candidatul PSD nu este decât o dovadă de consecvenţă.

„Spun aceste lucruri pentru că sunt convins că nu va reuşi să mai câştige Primăria. Pentru că nu o merită! Am spus acest lucru în 2012 şi o spun şi acum!…Avem patru ani de blocaj, în care (Nicolae Barbu n.n.) n-a dezvoltat nimic şi nu mi-aş dori ca în următorii patru ani administraţia să evolueze în acelaşi registru.”, a adăugat Toma Petcu.

Ioan Mănăilă